Marnowanie? Nie, dzięki!

„Jesteśmy tym, co jemy”, tak powiedział w 1800 roku niemiecki filozof Ludwig Feuerbach w odniesieniu do związku między ciałem a duchem. Zatem aby lepiej myśleć, trzeba dobrze jeść. Dziś temat żywności przeszedł na inny poziom, ale pozostaje jednym z gorących problemów, którym należy się zająć, aby pomóc naszej Ziemi.

W wyniku globalizacji, urbanizacji i wzrostu dochodów zmieniły się nawyki żywieniowe. Nasz sposób żywienia dostosował się do szalonego rytmu życia codziennego: często rezygnujemy z kultury gotowania w domu i używania świeżych produktów sezonowych na rzecz fast foodów. Wraz ze zmianą nawyków żywieniowych wzrosła ilość odpadów zarówno po stronie konsumenta, jak i producenta. Zgodnie z filozofią „mniej znaczy więcej,” istnieje kilka małych gestów, aby mniej marnować.

- Lista zakupów. Idąc na zakupy zawsze przygotowujcie listę produktów, których naprawdę potrzebujecie. Nie pozwólcie skusić się ofertom specjalnym!
- Data. Nie wyrzucajcie produktów po upłynięciu daty przydatności. Po niej nadal można je spożywać, trzeba tylko sprawdzić, czy nie są zepsute. Ważniejsza jest data ważności – po niej bezwarunkowo produkt trzeba wyrzucić.
- Resztki. Dajcie nowe życie resztkom jedzenia. Twórzcie oryginalne i zabawne przepisy, które mogą pomóc planecie. #Mniejznaczywięcej
- Kompostowanie. Jeśli żywność jest nieświeża, nie marnujcie jej, ale zmieńcie resztki w nawóz dla swojego ogrodu.
- Pakowanie próżniowe. Jeśli nie możecie oprzeć się pokusie kupienia więcej w promocji, przechowujcie jedzenie umiejętnie! Doskonałym rozwiązaniem są próżniowe opakowania, które pozwalają zachować świeżość i odpowiednie właściwości produktu. Wiele supermarketów oferuje tę usługę, można też sobie kupić małą maszynę próżniową.
- Zamrażarka. To alternatywa dla pakowania próżniowego. Możecie zamrozić świeżą żywność lub resztki, pakując je w małych ilościach.
- Organizacja lodówki. Produkty z krótkim terminem ważności umieśćcie w lodówce na wysokości wzroku. W ten sposób nie przegapicie daty.
- Regina Wish. Idealny sprzymierzeniec w walce z marnotrawieniem dzięki wygodnym listkom wielkości dłoni. Doskonale czyści i osusza.
- Torba dla psa. Nie wstydźcie się prosić o nią w restauracji. Jeśli nie zjecie całego posiłku, macie prawo i obowiązek zabrać resztki do domu.

Każdego roku, 16 października, obchodzony jest Światowy Dzień Żywności ustanowiony przez FAO w 1979 r. Jego celem jest podniesienie świadomości społecznej na temat problemów związanych z ubóstwem, głodem i niedożywieniem. Hasłem tego dnia jest #ZeroHunger – Zero Głodu, co oznacza nie tylko walkę z nim, ale prawidłowe żywienie ludzi i naszej planety. Nie marnujcie, mniej znaczy więcej!